Home

Nieuws

'Recessie raakt basisvlees meer dan concepten en biologisch'

Eindhoven – De recessie zal de afzet van basisvlees vermoedelijk meer raken dan de verkoop van conceptvlees of biologisch vlees. Dat zegt directeur communicatie Marc van der Lee van Vion Food Group.

Kalfsvleesproducent Van Drie Group verwacht een daling van het verkoopvolume met 5 tot 10 procent, maar voorziet geen schok.

Volgens Van der Lee is het conceptvlees, zoals de bacon-keten voor de Engelse markt en Good Farming Star-varkensvlees, minder kwetsbaar voor economische neergang dan het wellicht lijkt. ”Het zijn zeer marktgedreven concepten met een trouwe kopersgroep. We zien groei, ook bij biologisch. Voor onze biologische keten zoekt Vion zelfs nog varkenshouders.”

Vlees als ingrediënt voor een volwaardige maaltijd zit volgens Van der Lee ingebakken in de cultuur. ”Dat neemt niet weg dat ik me kan voorstellen dat juist binnen het als inwisselbaar ervaren basisvlees consumenten kiezen voor aanbiedingen of goedkope varianten. Men kan entrecote bijvoorbeeld inwisselen voor een stooflapje.”

Kalfsvlees is gemiddeld duurder dan kip of varkensvlees, erkent directeur Henny Swinkels van Van Drie Group. Swinkels denkt dat de afzet in volume 5 tot 10 procent zal dalen door de recessie. Het bedrijf is kwetsbaar door zijn sterke aanwezigheid in het economisch in moeilijk vaarwater verkerende Italië.

”Tegelijk verwacht Van Drie Group geen hele grote schok. De afzet gaat naar 50 landen. Van de export buiten Nederland verdwijnt bijna een derde naar opkomende economieën in Rusland en het Midden-Oosten. Van Drie Group zal blijven zoeken naar afzetmarkten buiten de Europese Unie, om kwetsbaarheid te verkleinen.”

Dinsdag meldde het Centraal Planbureau (CPB) te verwachten dat de economie in 2012 met 0,5 procent krimpt. De werkloosheid zal volgens het CPB oplopen tot 5,2 procent van de beroepsbevolking en het begrotingstekort van de overheid komt op 4,1 procent van het bruto binnenlands product, wat noopt tot nieuwe bezuinigingen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.