Home

Nieuws 7 reacties

PvdA: neem Bleker natuurbeleid af

Den Haag - De PvdA is ontevreden over het natuurbeleid van staatssecretaris Henk Bleker en wil dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu van minister Melanie Schultz van Haegen zich met natuur gaat bezighouden.

Tweede Kamerlid Lutz Jacobi noemde dinsdag, tijdens de begrotingsbehandeling Natuur en Landbouw, Blekers aanpak 'onkundig'. Ze verwees naar de hoog oplopende discussie over natuurgebied Oostvaarderswold (Flevoland) en de onduidelijkheid rond de overdracht van natuurbeheer naar provincies.

Jacobi heeft er geen vertrouwen meer in dat Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, echt zorgt voor de natuur. "Zijn natuurwet lijkt meer op een wet Weg met de natuur. De natuur is bij dit kabinet überhaupt niet in goede handen, maar bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu zou de toekomst van de natuur net iets rooskleuriger kunnen zijn. Het was nota bene de minister van Infrastructuur die haar collega Bleker erop moest wijzen dat het Oostvaarderswold er wel moet komen."

De VVD wil dat staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) nog meer natuurregels schrapt waarvan ondernemers en recreanten last hebben. Tweede Kamerlid Helma Lodders deed die oproep bij dezelfde begrotingsbehandeling Natuur en Landbouw.

Lodders opende eind 2010 een meldpunt voor ondernemers, organisaties en burgers die vinden dat de natuurbeschermingsregels hen in de weg zitten. De meer dan 100 verzamelde klachten bevestigen haar idee dat de provincies en gemeenten regelmatig vergunningen weigeren rond de natuurgebieden.

"Mensen laten ons weten dat ze schoon genoeg hebben van de strenge regels en de lange, onzekere en vaak kostbare procedures die Natura 2000 met zich meebrengt. Neem de zweefvliegvereniging die via dure onderzoeken moet aantonen dat de schaduw van geruisloze zweefvliegtuigen niet schadelijk zou zijn voor de weidevogels. Als je het mij vraagt, is de balans hier volledig zoek'', aldus Lodders.

De VVD vindt dat waardevolle en kostbare natuur beschermd moet worden, maar wil juist rond die gebieden ook ruimte voor bijvoorbeeld de recreatiesector. Lodders herinnerde Bleker dinsdag aan de afspraak in het regeerakkoord om de speelruimte binnen de Europese richtlijnen optimaal te benutten. "We moeten echt af van die extra doelen die Nederland stelt bovenop het Europese beleid. De staatssecretaris is al een eind in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet.''

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Natuurbeheer is in prima handen bij Henk Bleker.
  Ga zo door Heel veel mensen zijn het er over eens dat er flink moet worden bezuinigd op natuur.

 • no-profile-image

  Die zweefvliegvereniging is hieraan al failliet gegaan en wordt deze week geveild. Als je soms nog een vliegtuig aan wil schaffen, grijp uw kans.

 • no-profile-image

  zoon van wessel

  Er moet bezuinigd worden op boeren ipv op natuur. Het slinkende cda oefent veel te veel macht uit. dit machtsorgaan moet worden weggevaagd.

 • no-profile-image

  van die onkruid en moeras bende kun je niet leven, goede landbouwgrond is zeer belangrijk, en onderhoud deze natuur maar eens keurig voor dat er nieuwe wordt aangelegd.

 • Boertje22

  Helemaal waar. Natuur is er al meer dan genoeg. Als al die natuurfreaken nou eens een land opzoeken waar er wel ruimte is en daar gaan lopen zeuren.

  Het is sowieso al te gek voor woorden: grond 'teruggeven' aan de natuur.

 • tolhoek

  Laat Bleker maar schuiven. Eerst de bestaande natuur onderhouden.
  Geld uitgeven aan natuurontwikkeling in deze tijd is onverantwoordelijk.

 • Mels

  Als dat het enige is wat ze Bleker willen afnemen,als men weet wat de Poep van de Apen wel niet afgenomen kan worden omdat ze nog nooit iets anders gepresteerd hebben dan de hardwerkende geld afnemen en dat geven aan degene die ZOGENAAMD niks kunnen ,willen ,mogen ,snappen enz enz.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.