Home

Nieuws 226 x bekeken

Provincies leggen bom onder natuurakkoord Bleker

Den Haag – Het natuurakkoord dat staatsecretaris Bleker in september sloot met de vereniging van provincies (IPO) staat op losse schroeven.

Afgelopen vrijdag verwierp Provinciale Staten (PS) van Noord-Brabant het akkoord. Provinciale Staten van Noord-Holland en Utrecht behandelden het natuurakkoord gisteravond. Utrecht stemt met het akkoord in. De uitkomst in Noord-Holland was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend. Morgen wordt het akkoord door de Staten van Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland en Zuid-Holland besproken. Vrijdag staat het op de agenda in Limburg en Zeeland.

De verwachting is dat naast Noord-Brabant ook in Flevoland, Groningen en Noord-Holland geen meerderheid voor het natuurakkoord is. Gisteravond heeft Bleker al overleg gehad met de afgevaardigde van het IPO, Noel Lebens. Hij is tevens gedeputeerde van Limburg.

Het ministerie van landbouw wil niet reageren op het besluit van de Provinciale Staten in Noord-Brabant. ”De bal ligt bij de provincies. Zij hebben tot 24 december de tijd om te komen met een reactie op het natuurakkoord. Dit proces willen we niet verstoren door tussentijds met een reactie te komen op de besluiten die genomen worden in de provincies”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Duidelijk is dat het besluit een forse tegenvaller is voor staatssecretaris Henk Bleker van landbouw, die vorige week na veel overleg kwam tot een nieuw akkoord met het IPO.

Of registreer je om te kunnen reageren.