Home

Nieuws 200 x bekeken

’Probleem rond eieren voorspelt niet veel goeds voor varkens’

Londen – De problemen rond het in de ban doen van eieren die na het verbod op legbatterijen illegaal worden geproduceerd voorspellen niet veel goeds voor de – Britse – varkenshouders.

”Het veel moeilijker probleem om illegaal varkensvlees uit het land te houden, zal waarschijnlijk niet worden aangepakt op een manier waar de varkenshouderij genoegen mee kan nemen.”

Dat stelt de Britse bond van varkenshouders National Pig Association. De NPA loopt daarmee vooruit op de verplichte groepshuisvesting voor varkens die op 1 januari 2013 in de EU ingaat. ”Nu de EU het verbod op eieren op legbatterijen niet wil handhaven, kunnen we verwachten dat ze een soortgelijk besluit zullen nemen als het gedeeltelijke verbod op zeugstallen op het Europese vasteland van kracht wordt.”

Een dergelijk verbod geldt in Groot-Brittannië zelf al sinds 1999. ”Omdat 60 procent van het in Groot-Brittannië verwerkte of verkochte varkensvlees uit het buitenland komt tegen 18 procent van de eieren en dat varkensvlees bovendien geen herkomstvermelding hoeft te hebben, zijn de problemen straks veel groter voor varkensvlees,” vreest de NPA.

Of registreer je om te kunnen reageren.