Home

Nieuws 235 x bekeken

Plattelandsjeugd haalt sneller rijbewijs

Enschede – Jongens en meisjes op het Twentse platteland halen gemiddeld vijf lessen sneller hun rijbewijs dan hun stadse leeftijdgenoten.

Dat zeggen rijschoolhouders uit de regio maandag in de Twentsche Courant Tubantia.

Het verschil zit hem in de grotere handigheid van de plattelanders en het vermogen verder en breder om zich heen te kijken. Rijschoolhouder Arnoud Teunissen: ”Ik vermoed dat de jongeren in het buitengebied toch motorisch wat handiger zijn dan de stadse jongeren. Ze kijken verder vooruit en pikken de aanwijzingen sneller op. Ik geef les in Vriezenveen en in Almelo, maar het is opvallend dat er in de stad altijd een les of vijf extra nodig zijn.”

René Brunen van de gelijknamige rijschool in Enschede ervaart ook dat stadsjongeren meer lessen nodig hebben. ”De jongeren die wij op rijles krijgen, hebben vaak weinig verkeerservaring. Ze zijn als iphone-generatie gewend om zich te focussen op dingen die dichtbij zijn, zoals computerschermen, ipads, mobieltjes. Als ze meer dan een meter vooruit moeten kijken, raken ze al van slag.”

Sinds 1 november mogen jongeren al met 16 jaar theorielessen nemen voor het autorijbewijs. Vanaf 16,5 jaar kunnen ze met een instructeur lessen. Slagen ze, dan mogen ze tussen hun 17e en 18e onder begeleiding van een ervaren rijder de weg op. Het zesjarige project, dat officieel 2todrive heet, slaat goed aan, volgens het artikel in de Twentsche Courant Tubantia. In de eerste maand zijn er landelijk al 1.500 aanmeldingen voor het theorie-examen binnengekomen, aldus het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen in Oost-Nederland. Ruim 160 jonge rijders hebben hun praktijkexamens al gereserveerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.