Home

Nieuws 313 x bekeken

Plantlab met Priva in gesloten mobiele teelt

De Lier – Priva en Plantlab gaan samen teeltsystemen ontwikkelen voor groente en fruit in mobiele afgesloten ruimtes.

PlantLab gaat kennis en techniek van Priva afnemen om deze mobiele teelt te ontwikkelen zonder zonlicht en met een minimaal gebruik van water.

Dat maken beide partijen bekend. Volgens Priva gaat het om een samenwerking met gesloten beursen. Voor Plantlab – dat al enkele jaren werkt aan de mobiele teelt – telt vooral de kennis van klimaatbeheersing in gebouwen en het wereldwijde netwerk van Privadealers en kantoren. Priva levert luchtbehandelingsapparatuur en ook techniek voor watertoediening.

Priva wil snelheid maken met de ontwikkeling van de nieuwe teeltwijze waarvoor wereldwijd een brede toepassing wordt verwacht. ”Er wordt al zo lang over gesproken. Wij hebben haast”, zegt programmamanager Jan Westra. Wanneer de eerste commerciële voordelen van de samenwerking zichtbaar worden, is niet bekend.

Volgens Priva is het niet zo dat de technische ontwikkeling haperde zonder Priva-kennis. Zelf was Priva niet bezig met de ontwikkeling van zo’n teeltsysteem met bijbehorende hardware. Dat paste niet in het bedrijf. Westra: ”Wij leveren de apparatuur voor de kas, het inregelen doet de tuinder bij ons.”

Plantlab wil de techniek verder ontwikkelen door in 2012 een Design & Concept Studio in Eindhoven te openen en hier met partners aan verder te werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.