Home

Nieuws 371 x bekeken

'Plan stikstof is kansloos'

Den Haag – Wetenschappers zijn bijzonder kritisch over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Directeur Willem Bruil van het Instituut voor Agrarisch Recht noemt het een 'betrekkelijk kansloze operatie'.

Met de PAS hoopt staatssecretaris Henk Bleker de vergunningverlening rond Natura 2000-gebieden vlot te trekken. IJdele hoop, denkt Bruil, die tevens hoogleraar in Groningen is. ”Zolang je boven de kritische depositiewaarde zit, zijn uitbreidingen niet toegestaan”, zegt hij. ”Je kunt dan wel een mooi verhaal hebben over herstelmaatregelen en een dalende lijn, maar dat blijft toch de situatie. Ik zou het in elk geval niet zo snel geloven.”

Ook hoogleraar Kees Bastmeijer van de Universiteit Tilburg heeft twijfels. Weliswaar steunt hij de aanpak van het kabinet, maar hij vindt dat de kansen voor het bedrijfsleven te optimistisch worden ingeschat. ”Het voortdurend bedenken van strategieën om rek en ruimte voor economische activiteiten te creëren, is een recept voor juridische tegenvallers”, aldus Bastmeijer.

Woensdag debatteerde de Tweede Kamer over de PAS. Een meerderheid staat achter de gekozen aanpak. Wel vindt de coalitie dat Bleker meer haast moet maken met de invoering ervan. Volgens de staatssecretaris kunnen de eerste provincies op zijn vroegst in juli ermee aan de slag. Daarnaast bestaan er nog veel onzekerheden, met name over de financiering.

Of registreer je om te kunnen reageren.