Home

Nieuws 261 x bekeken

'Pensioenfondsen grote spelers markt voor agrarische derivaten'

Amsterdam – Nederlandse pensioenfondsen zijn ”substantiële spelers” op de wereldwijde markt voor agrarische derivaten. Zij zijn medeverantwoordelijk voor de toenemende speculatie die leidt tot prijsschommelingen.

Dat schrijft de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo). Pensioenfondsen waren niet in staat direct te reageren.

De Somo onderzocht in het onderzoek ”Food Markets in Dutch” de rol van Nederlandse pensioenfondsen en banken op de markt voor derivaten zoals opties en termijncontracten voor bijvoorbeeld mais, cacao en soja. Nederlandse pensioenfondsen hebben volgens Somo 2 tot 3 procent van hun vermogen belegd op agrarische markten.

Het pensioenfonds PFZW en zijn vermogensbeheerder PGGM behoren tot de voornaamste spelers op de markt, aldus Somo, en hebben 7 procent van het vermogen belegd op agrarische markten. In totaal hebben Nederlandse pensioenfondsen volgens Somo 5 miljard uitstaan op de agrarische derivatenmarkt, die in totaal ongeveer 300 miljard euro waard is.

De positie van Nederlandse banken is volgens Somo bescheiden. Het zijn vooral Amerikaanse zakenbanken en in Europa Barclays, Deutsche Bank en RBS die actief zijn op de markt. Rabobank en ING stellen alleen op de markt te bewegen wanneer klanten commercieel risico’s willen afdekken. Het betreft dan dus geen pure speculanten.

Somo erkent dat het moeilijk is de posities in kaart te brengen met alleen de publiek verstrekte gegevens. Somo waardeert de beleggingen in agrarische grondstoffen via investeringsfondsen van de Rabobank op tenminste 177,5 miljoen euro en niet meer dan 608 miljoen euro.

Bij ING komen de onderzoekers uit op 40 miljoen euro terwijl de portefeuille van ABN Amro op een waarde lager dan 300.000 euro wordt geschat. ABN Amro heeft wel een belangrijke rol als clearing house op de termijnmarkt in Chicago, aldus de onderzoekers. Een clearing house neemt voor een verkopende partij het risico op wanbetaling weg door een voorschot te stallen.

Somo bestaat sinds 1973, wordt voor een groot deel met subsidie gefinancierd. In 2009, het laatste jaar waarvan een jaarverslag is gepubliceerd, werkte de organisatie met een budget van ruim 3,2 miljoen euro, waarvan 3 miljoen euro bestond uit door de overheid verstrekt geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.