Home

Nieuws

Partij stro uit Servië in Nederland geblokkeerd

Den Haag – In Nederland is naast het Turkse stro ook een partij stro uit Servië geïmporteerd dat niet had gemogen.

Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om een partij van 12 ton. De partij is via Hongarije in de EU geïmporteerd.

De partij stro is terecht gekomen op één Nederlands veebedrijf, waar de De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) het stro op 15 december heeft geblokkeerd. Het stro is inmiddels opgehaald en vernietigd. Het vee op het betrokken bedrijf is klinisch onderzocht, waarbij geen ziekteverschijnselen zijn gevonden. In Servië zijn, in tegenstelling tot Turkije, geen infecties met mond- en klauwzeer gemeld dit jaar. De laatste uitbraak in Servië was in 1996.

De NVWA heeft tussen september en december negen vragen gehad over de import van stro uit Turkije, Servië, Oekraïne en Canada. In drie gevallen is door de NVWA geantwoord dat geen fytosantiair certificaat nodig was.

Bleker gaat er bij de Europese Commissie op aandringen om de buitengrenzen strikt te controleren op de import van stro. Ook wordt de website van de NVWA aangepast, waardoor de informatie over import van stro beter te vinden is.

Of registreer je om te kunnen reageren.