Home

Nieuws 1 reactie

Opnieuw zevental glasbedrijven onder de hamer

Breda – Dinsdag worden er door DTZ Zadelhoff opnieuw zeven glasbedrijven geveild. Daarmee komt de teller van het totaal aantal per opbod verkochte glasbedrijven op achttien te staan.

Onder de te veilen kavels bevinden zich dit keer vier glasgroentebedrijven, twee paprikakwekerijen, een komkommerbedrijf en een teeltbedrijf voor trostomaten. Ook zijn er opnieuw twee rozenkwekerijen bij de te veilen objecten.

Gemiddeld beslaan de bedrijven een grondoppervlakte van 6 hectare. Met een uitschieter van 10 hectare, een potplantenbedrijf in Oosterhout en een 8,6 hectare grote paprikakwekerij in IJsselmuiden. In die plaats werd in september ook al een bedrijf van iets kleinere omvang verkocht, gelegen aan exact dezelfde weg.

Een komkommerbedrijf uit Dongen is vroegtijdig uit de veiling gehaald, nadat het kavel al onderhands is verkocht. Ook in september werden twee bedrijven via een zogenoemd knock-outbod verkocht.

De veiling roept ook dit keer weer verzet op. Tijdens een ledenvergadering van LTO Noord Glaskracht, afgelopen week, riep voorzitter Nico van Ruiten banken op geen glastuinbouwbedrijven tegen bodemprijzen te verkopen.

Maar de banken zien de veiling juist als een goed middel om de glasmarkt vlot te trekken. Ook DTZ spreekt van veel belangstelling voor de kavels. Of de opbrengsten marktconform zijn, is moeilijk in te schatten, gezien de huidige economische situatie. De opbrengstprijzen varieerden in september van 1,2 miljoen euro voor een 3,5 hectare groot komkommerbedrijf tot 3,7 miljoen voor een paprikabedrijf van 7,3 hectare. In november werd een tomatenbedrijf in Kwintsheul nog geveild voor 2,4 miljoen euro.

Voor de nieuw te veilen bedrijven is slechts in twee gevallen een startbod ingesteld. Voor de overige bedrijven start de bieding op 0 euro. De meeste bedrijven (zeven) zijn gelegen in het West- en Oostland, de belangrijkste tuinbouwgebieden. In Noord-Limburg zijn inmiddels vier bedrijven via de veiling aangeboden, waarvan er drie daadwerkelijk zijn verkocht. De overige bedrijven liggen verspreid door heel Nederland.

Eén reactie

  • no-profile-image

    de markt doet zijn werk

Of registreer je om te kunnen reageren.