Home

Nieuws 4 reacties

'Opheffing eurozone breekt Nederland op'

Amsterdam – Opheffing van de euro heeft desastreuze gevolgen voor de Nederlandse economie en de Nederlandse uitvoer, die vooral agrarisch is.

De economie krimpt in het zwartste scenario volgend jaar met 8,5 procent terwijl de werkloosheid toeneemt van 5,9 tot 8,5 procent. Een vertrek uit de eurozone van alleen een klein land brengt relatief weinig schade toe. Dat schrijft ING Economisch Bureau.

Wanneer de Eurozone compleet uiteen valt krimpt de Nederlandse export met 25 procent, aldus de Amsterdamse bank. Het Nederlandse voedingscomplex is verantwoordelijk voor driekwart van het overschot op de Nederlandse handelsbalans, en ontkomt volgens ING Bank daarom niet aan de gevolgen.

De Nederlandse uitvoer, exclusief wederuitvoer, is in de jaren voor de invoer van de euro in 1999 opgelopen van 110 tot 130 miljard euro. In 2011 kwam de exportwaarde uit op 145 miljard euro. De ING Bank voorziet bij opheffing van de euro een daling van de exportwaarde tot 110 miljard euro in 2013. De exportwaarde op bijvoorbeeld Italië en Griekenland is overigens wel deels mogelijk gemaakt doordat deze landen excessief hebben geleend.

Bij een desintegratie van de monetaire unie kan de waarde van Nederlandse bezittingen in het buitenland, zoals investeringen en aandelen, afnemen met 200 miljard euro. De bezittingen van Nederlandse personen, overheden en bedrijven in andere eurolanden zijn 1100 miljard euro waard. Bijna de helft is eigendom van banken, die kredietverlening in dit doemscenario terug zullen schroeven.

De bank benadrukt dat in de toekomst kijken moeilijk is. Een ”break-up”-scenario kent geen recent precedent, maar stelt dat de analyse een goede indicatie geeft. Hierbij is gekeken naar het meest ernstige scenario. Het gevolg van het verlaten van de Eurozone door een klein land als Griekenland is voor de overige eurolanden volgens de bankiers ”relatief beperkt”, maar kan de gevolgen niet kwantificeren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wat een zwartgallig artikel.
  niemand kan voorspellen wat er precies gaat gebeuren, bij zowel wel of geen euro. Wat we nu doen is geld schenken aan landen die er maar een beetje op los leven zodat die ons product kunnen kopen en betalen. Is dat gezond???????????? één ding is echter zeker, de wereld blijft gewoon doordraaien, de mensen blijven gewoon eten. en er komen ook weer betere tijden

 • no-profile-image

  Niet de opheffing van de euro .Maar de oprichting is desastreus
  Het waren de tijden van vrije handel voor de boer en middenstand, Nu hebben de MULTINATIONALS het, voor het zeggen. Nu moeten niet alleen de burgers .,maar zelfs de landen
  zich naar de wil van de multinationals voegen. Zij zijn het die als enige wel varen bij een Europa. De rest zal er aan kapot gaan.
  De Europese regelgeving en bureaucratie worden niet door de politiek maar de MULTINATIONALS zo aan gestuurd dat het voor
  de burger en ondernemer, onmogelijk word er aan mee te doen.

 • no-profile-image

  Dit klopt helemaal a hamstra. In die tijden waren de opkopers afhankelijk van de boeren. Als de boer van Jantje meer kreeg dan van Pietje, dan was er leuke handel en geen gezeur over allerlei regels.

 • no-profile-image

  De toename van de Nederlandse export naar Zuid-Europa van na de invoering van de euro dreef dus eigenlijk gewoon op een luchtballon. Die landen hebben excessief geleend. Ja vroeg of laat ploft die luchtballon.

Of registreer je om te kunnen reageren.