Home

Nieuws 309 x bekeken 4 reacties

Noord-Brabant koerst op begrenzing veehouderij

's-Hertogenbosch – Een meerderheid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant wil een nieuw elan voor het buitengebied waarin burgers meer zeggenschap krijgen en de leefbaarheid van het platteland sterk moet worden verbeterd. Daar horen grote, intensieve veehouderijen niet bij.

Dat blijkt uit het eerste deel van de vergadering van de Provinciale Staten waar vrijdag het advies van de commissie-Van Doorn wordt behandeld. Gedeputeerde van Ruimtelijke ontwikkeling en Wonen Yves de Boer heeft toegezegd bij staatssecretaris Henk Bleker te blijven aandringen op een beperking van de veestapel voor Noord-Brabant als in 2015 landelijke normen worden losgelaten.

Grootschalige, intensieve veehouderijbedrijven horen bij de stad en niet op het platteland vanwege het sterk geïndustrialiseerde karakter. Deze bedrijven zullen samen met mestverwerkingsbedrijven en andere spelers uit de keten moeten worden ondergebracht op speciaal daarvoor ingerichte bedrijventerreinen in de omgeving van steden. Dat hield het merendeel van de politieke partijen de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant voor.

De politieke partijen willen echter nog geen concrete grenzen stellen aan de veehouderij. Zij zijn van mening dat de commissie-Van Doorn niet duidelijk genoeg is over de begrenzing van de veehouderij. Helder is dat een groei van de huidige veestapel onwenselijk is.

PvdA, D66, PvdD, SP en Groenlinks hebben inmiddels een motie ingediend waartoe de Gedeputeerde Staten wordt verzocht in de richting van Bleker blijvende actie te ondernemen met alle mogelijke middelen om de veestapel in Nederland en Noord-Brabant terug te dringen.

CDA en VVD zijn minder uitgesproken: zij zeggen niet voor megastallen te zijn, maar vinden dat de sector het ook niet redt met louter kleine en nostalgische boerenbedrijven zoals vroeger.

Het merendeel van de politieke partijen die zitting hebben in de Provinciale Staten is van mening dat het huidige verdienmodel van de agrarische sector failliet is en een koerswijziging onvermijdelijk is.

Noord-Brabant is de eerste provincie die de uitwerking van de commissie-Van Doorn behandeld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Eindelijk, eindelijk. Eindelijk wandelen zonder blubbergeur, het mag allemaal weg.

 • no-profile-image

  nee het is in de stad een lekkere gezonde geur
  we moeten allemaal hier kunnen blijven leven en een boterham verdienen

 • no-profile-image

  blubbergeur verdwijnt niet door het opdoeken van de varkenshouderij zoef. vind trouwens wel vooruitstrevend gedachte van de oppositie om te pleiten voor megastallen op agrarische industrieterreinen bij de stad. Ben benieuwd hoe men dit in denkt te vullen. we hebben net de reconstructie afgebroken en gaan we nu weer opnieuw beginnen?

 • no-profile-image

  gaat vast werken, 16 miljoen burgers met 16 miljoen verschillende meningen die moeten gaan beslissen hoe de boeren hun slavenarbeid mogen verrichten
  laten we er dan gelijk maar een landelijk park van maken en China vragen of die maandelijks een paar miljard overmaken zodat wij hun producten kunnen kopen

Of registreer je om te kunnen reageren.