Home

Nieuws

'Noodfonds Ehec verruimen voor kiemgroentetelers'

Den Haag – Kiemgroentetelers moeten ondersteuning krijgen voor de schade die ze hebben geleden door de Ehec-crisis. Dat zegt Hans van Es, directeur van Dutch Producers Organisation (DPO), de organisatie waarbij onder andere Fresq en Greenery zijn aangesloten.

”Het aantal kiemgroentetelers in Nederland is heel beperkt, het zijn ongeveer tien partijen. De telers vallen niet onder de GMO-regeling omdat het gewas geen Europees goederenlijst-nummer (GN-nummer) heeft. Hierdoor zijn ze niet in aanmerking gekomen voor steun”, legt Van Es uit. De telers zijn echter wel zwaar getroffen, waardoor een schaderegeling volgens Van Es wel terecht is.

Directeur Gert Mulder van Frugi Venta vindt dat niet alleen de primaire producenten in aanmerking moeten komen voor steun. ”Sommige handelaren hebben de contracten gewoon afgenomen, terwijl ze het product vervolgens moesten vernietigen. Op die manier hebben ze een deel van de schade op zich genomen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.