Home

Nieuws 374 x bekeken

Nieuwe classificatie weer uitgesteld

Zoetermeer – Hoewel de bestuursvergadering van het Productschap Vee en Vlees het op 14 december nog formeel moet beslissen, is het vrijwel zeker dat de invoering van het nieuwe classificatiesysteem CGM in de Nederlandse slachterijen opnieuw wordt uitgesteld.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) heeft vrijdag in de Adviescommissie Varkenshouderij van het Productschap Vee en Vlees (PVV) een verzoek tot uitstel ingediend, meldt voorzitter Jos Goebbels. De slachterijen hebben meer tijd nodig om voldoende gegevens te verzamelen, de formules en tabellen aan te passen en ook de varkenshouderij goed voor te lichten over de nieuwe situatie.

Het is de tweede keer dat de omschakeling van HGP naar het nieuwe CGM wordt uitgesteld. Oorspronkelijk zou het nieuwe systeem al begin oktober zijn ingevoerd.

”We willen zorgvuldigheid voor alles”, aldus COV-voorzitter Jos Goebbels. ”We moeten voorkomen dat er Duitse toestanden ontstaan.” De Duitse slachterijen voerden begin oktober nieuwe classificatie-apparatuur met nieuwe omrekenformules en uitbetalingsschema’s door. Het leidde tot een chaos, omdat met het nieuwe systeem de varkens onverwacht beter classificeerden en hoger werden uitbetaald.

De COV wil in principe drie maanden uitstel voor invoering. Volgens PVV-secretaris Jos Jongerius zal er uitstel komen. In de PVV-bestuursvergadering van 14 december zullen volgens hem wel alvast de verordeningen die samenhangen met de invoering van het nieuwe systeem worden aangenomen. Ook zal in die vergadering moeten worden beslist over een definitieve invoeringsdatum.

Nederland moet officieel goedkeuring verkrijgen van de EU voor uitstel, omdat de classificatieregeling een Europese regeling is. Jongerius verwacht niet dat dit veel problemen zal opleveren. Zowel de oude als de nieuwe classificatiemethode zijn beiden Europees erkend. Als we nu wat langer doorgaan met het oude systeem zal Brussel daar niet zo moeilijk over doen, zo verwacht Jongerius.

Zie ook: NVV niet zonder slag of stoot akkoord met uitstel classificatie

Of registreer je om te kunnen reageren.