Home

Nieuws

Nieuw virus: vinger aan de pols

Den Haag – De Nederlandse veehouderij heeft zorg over het nieuwe Schmallenbergvirus. Er is echter geen angst voor reacties uit de maatschappij of vanuit voor de handel belangrijke exportlanden.

”Dit virus komt niet alleen Nederland voor”, zegt vakgroepvoorzitter Kees Romijn van LTO Nederland. ”We weten op dit moment nog niet goed waar we ons zorgen over moeten maken. En dat is eigenlijk onze zorg.”

Romijn verwacht dat de winter een goede periode is om in beeld te krijgen wat de omvang is van het probleem. De veronderstelling is dat het virus zich nu niet verspreid, omdat daarvoor knutten nodig zijn die nu niet actief zijn.

Romijn gaat ervan uit dat met de in Nederland aanwezige kennis en kunde veel informatie over het nieuwe virus op korte termijn op tafel komt. Hij is tevreden over de inzet van de Gezondheidsdienst voor Dieren, het Centraal Veterinair Instituut, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de overheid.

Bij de organisatie van vee-exporterende bedrijven heeft de vondst van het virus nog niet tot verontrustende reacties geleid. De export van fokvee merkt op dit moment nog geen effecten.
Veterinair experts zijn wel geschrokken van de vondst. ”Als je denkt aan kalveren die met afwijkingen geboren worden, is dit zeker ernstig”, zegt Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut. Hij zegt dat de schok vergelijkbaar is met de vondst van blauwtong.
Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zegt dat de vondst van het Schmallenbergvirus aantoont dat je steeds weer door nieuwe virussen verrast kunt worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.