Home

Nieuws 197 x bekeken 1 reactie

Nederland onderneemt geen actie tegen Roemeense boycot

Den Haag – Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) ziet in de Roemeense boycot van groente en fruit uit Nederland vooralsnog geen aanleiding om stappen te ondernemen.

Dat zei hij dinsdag in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel (CDA). Afgelopen weekeinde riep de Roemeense president Traian Basescu zijn landgenoten op geen Nederlandse groente en fruit meer te kopen als wraak voor het verzet van Den Haag tegen de toetreding van Roemenië tot Schengen.

Volgens Ormel geeft het geen pas dat een lidstaat van de Europese Unie een dergelijke oproep doet. ”Jaarlijkse exporteren wij bijna twaalf miljoen kilo groente en fruit naar Roemenië”, zei hij. ”Als dit zo doorgaat, zitten wij straks met de gebakken peren.” Het Kamerlid bracht in herinnering dat onlangs ook al Nederlandse bloembollen aan de grens met Roemenië werden tegengehouden.

Volgens Rosenthal heeft Basescu de oproep op persoonlijke titel gedaan en is een eventuele boycot geen kabinetsbeleid van Roemenië. ”In dat geval zou ik snel klaar zijn”, gaf hij aan. ”Dan reageren wij hard en strak. Maar ik heb geen enkel signaal gekregen dat dit de officiële lijn is van de overheid, hoewel wij een oproep van de president natuurlijk serieus moeten nemen.”

Europarlementariërs Wim van der Camp en Esther de Lange (beiden CDA) hebben vandaag een pakket Nederlandse groente aangeboden aan hun Roemeense collega’s. Ook dienden zij schriftelijke vragen over de kwestie in bij de Europese Commissie.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Cosara

    De beste Uri Rosenthal vergeet hierbij maar even voor het gemak dat Roemenie en Bulgarije volledig aan de Europese voorwaarden voor toetreding tot het Schengengebied voldoen. De stoere taal die Uri hierbij uitslaat is als een Hollandse blaffende hond ... en die bijten niet zo leert de geschiedenis keer op keer.

    Voor het gemak vergeten we maar even waarom collega Gerd Leers zijn poot stijf houdt als het gaat om de toetreding van Roemenie en Bulgarije tot het Schengengebied. Was er niet een klein financieel probleempje waarover Gerd Leers struikelde, toen hij in Bulgarije even snel rijk dacht te worden en zijn ambt als Burgemeester van Maastricht misbruikte om een en ander in prive te regelen.

    Al met al een zielige vertoning.

Of registreer je om te kunnen reageren.