Home

Nieuws 213 x bekeken 1 reactie

Natuur verdeelt groene partijen

Den Haag – Provinciale afdelingen van de PVDA geven niet op voorhand gehoor aan de oproep van het sociaal-democratische Kamerlid Lutz Jacobi om tegen het natuurakkoord te stemmen.

Dat blijkt uit een rondgang langs de fracties in provincies waarin de partij deelneemt aan Gedeputeerde Staten. Het meest geneigd tot een tegenstem lijken de PVDA-leden in Flevoland en Groningen. Toch houden de fracties in beide provincies hun kruit nog droog.

”Wij bepalen ons standpunt pas in december”, zegt de Flevolandse fractievoorzitter Annelies Boode. ”Dat heeft te maken met het feit dat wij nog in gesprek zijn met Bleker over de aanleg van het Oostvaarderswold. Ik snap de achtergrond van de oproep. Maar wij maken onze eigen afwegingen”, aldus Boode.

Eenzelfde soort reactie geeft Groningen. ”Wij denken serieus na over het advies van Jacobi”, zegt fractievoorzitter Ankie Beenen. ”Maar er zijn nog te veel losse eindjes om nu al ja of nee te kunnen zeggen. Hoe wordt de 100 miljoen verdeeld? Wie betaalt de boetes uit Europa?”

Zeeland is er wel al uit: daar stemt de PvdA – met tegenzin – voor het akkoord.

De PVDA is niet de enige partij met dit dilemma. Ook de landelijke afdelingen van SP en Groenlinks zijn mordicus tegen het akkoord; provincale bestuurders en volksvertegenwoordigers staan echter onder zware druk van coalitiegenoten er toch mee in te stemmen. D66 bevindt zich in een soortgelijke positie.

In de meeste provincies valt de beslissing half december. Indien meer dan één van de twaalf nee zegt, is het akkoord van tafel.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Afspraakjes maken BLIJKT in deze tijd meer waard dan het gebruiken van gezond verstand. Blijf eens bij je visies, blijf eens bij je verkiezingsbelofte. Dus stem tegen die doodschieterswet, we zitten in ons land niet te wachten op MEER KOGELS EN MINDER NATUUR.

Of registreer je om te kunnen reageren.