Home

Nieuws

NVV en LTO kritisch over uitstel van classificatie

Doetinchem – Het staat voor de NVV nog niet vast dat de organisatie woensdag zonder meer akkoord gaat met drie maanden uitstel van een nieuw classificatie­systeem.

Een definitief standpunt wil de NVV pas bepalen na intern bestuurlijk overleg. Ook LTO beraadt zich nog over een standpunt.

NVV en LTO spraken de afgelopen week met vertegenwoordigers de COV en van Vion en Van Rooi over de stand van zaken bij de classificatie. Woensdag moet in de PVV-bestuursvergadering een definitief besluit vallen.

”Het is voor ons de vraag wat een nieuw uitstel van drie maanden nu toevoegt”, aldus NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg. ”Het staat vast dat er bij een omschakeling hoe dan ook ruis zal zijn en er dingen zullen veranderen. Dat komt ook doordat het nieuwe systeem zoveel nieuwer en geavanceerder is dan het oude HGP-systeem.” LTO-vakgroepvoorzitter Annechien ten Have is dat volledig met hem eens.

Volgens Zwanenburg zijn er grote verschillen tussen de bedrijven. Hij is kritisch richting Vion. ”Ze zijn vanaf het begin betrokken geweest bij invoering van dit systeem. Ze hebben niet goed de regie gehouden bij de invoering van het nieuwe systeem.” Volgens Zwanenburg maakt het uitbetalingssysteem van Vion op basis van spier/spekverhouding de overgang naar het nieuwe systeem extra gecompliceerd. Gematigder over Vion is Annechien ten Have, van LTO varkenshouderij. ”Vion doet zijn huiswerk zorgvuldig en serieus, misschien haast wel te zorgvuldig.”

Van Rooi Meat, geen COV-lid, zegt wel klaar voor de invoering van het nieuwe systeem.

Of registreer je om te kunnen reageren.