Home

Nieuws

Meerlagenteelt in de praktijk

Wageningen - PPO Wageningen UR heeft een nieuwe website gelanceerd met alle beschikbare informatie over het broeien van bloembollen in meerlagenteelt. Dit systeem biedt de mogelijkheid om energiezuinig de productie te verhogen zonder uitbreiding van het kasoppervlak.

Het broeien in meerlagen wordt momenteel door veel broeiers overwogen. Vragen die daarbij spelen zijn onder andere voor hoeveel lagen moet worden gekozen; wat de gunstigste belichtingsregimes (of lichtrecepten) per laag zijn, hoe dat uitpakt voor het kasklimaat en wat zijn de investeringskosten, de risico’s en de baten.


In het project 'Meerlagenteelt in de praktijk' worden broeiers betrokken die recent tot dit systeem zijn overgegaan, of dit op korte termijn willen gaan doen. In samenwerking met zes broeibedrijven wordt het kasklimaat en het energieverbruik bij meerlagenteelt gemonitord. Zo komen problemen aan het licht en kunnen snel oplossingen worden gevonden.

Bij meerlagenteelt worden de tulpen met een geautomatiseerd transportsysteem van een ondergelegen laag naar de volgende, hoger gelegen teeltlaag verplaatst. De onderste laag krijgt kunstlicht, de bovenste buitenlicht. Omdat bij meerlagenteelt de onderste lagen minder buitenlicht krijgen is bijlichten vaak noodzakelijk. Om de effecten van verschillende lichtbronnen te illustreren zijn er tijdens enkele praktijkproeven met webcams bij tulpenbroeiers opnames gemaakt. Met speciale software werd elke 10 minuten een foto gemaakt van de proefopstelling. Vervolgens zijn deze foto’s achter elkaar gezet. De video’s worden afgespeeld met 30 beeldjes per seconde: elke seconde beeldmateriaal komt in werkelijkheid dus overeen met ongeveer 5 uur groeitijd.

Het project 'Meerlagenteelt in de Praktijk' wordt uitgevoerd in opdracht van en gefinancierd door de partijen in de Stuurgroep Schone en Zuinige Bloembollen.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.