Home

Nieuws 286 x bekeken

'Meer GMO-geld naar innovatieve teler'

Den Haag – De groente- en fruitsector moet zich serieus afvragen of er niet meer geld vrijgemaakt moet worden voor product- en merkontwikkeling.

De sector investeert daar relatief weinig in, concludeert het LEI in een aanbevelingsrapportage voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat komt mede doordat deze strategieën duur en risicovol zijn. De markt voor verse groente en fruit is tot nu toe – ’mede dankzij keuzes van de sector zelf’ – een commoditymarkt, aldus de onderzoekers.

”Verder heeft de sector de neiging om in hardware (stenen) te investeren en niet in software (nieuwe producten). De sector is nog altijd georiënteerd op de fysieke productie in plaats van de markt.”

Het LEI stelt de vraag of er niet te veel middelen beschikbaar zijn voor GMO-subsidies en of doelen niet aangescherpt moeten worden ’gelet op het feit dat veel doelen in het afgelopen decennium gehaald zijn’.

Het LEI vraagt zich in het rapport openlijk af of de sector niet te gemakkelijk voorbij gaat aan risicovolle investeringen. Telersverenigingen kunnen nadrukkelijker regie voeren, denkt het LEI, bijvoorbeeld door coördinatie op het gebied van rassenkeuze en afstemming van de productie op promoties bij supermarktketens.

Ook moeten er meer middelen ingezet worden op productdifferentiatie, merkenbeleid en ’andere strategieën gericht op toegevoegde waarde’. ”Dit kan ook betekenen dat er relatief meer geld naar innovatieve telers gaat.”

Of registreer je om te kunnen reageren.