Home

Nieuws 178 x bekeken

Marine VS doet grootste aankoop biobrandstoffen ooit

Washington – De Amerikaanse marine heeft deze week de grootste aankoop van biobrandstoffen ooit gedaan. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA, bekendgemaakt. Het betreft een order voor 1,7 miljoen liter biodiesel, geplaatst bij Dynamic Fuels.

Het in Louisiana gevestigde bedrijf is een joint-venture van vleesreus Tyson Foods en de bedrijven Syntroleum en Solazyme. Tyson Foods en Syntroleum leveren een mix van niet als voeding geschikt organisch afval zoals gebruikte plantaardige olie. Solazyme levert biodiesel vervaardigd uit algen.

De aankoop is goed voor slechts 0,04 procent van de jaarlijkse brandstofbehoefte van de Amerikaanse marine, verreweg de grootste ter wereld. Toch geldt de stap volgens de Amerikaanse minister van landbouw Tom Vilsack en staatssecretaris voor de marine Ray Mabus als van groot historisch belang.

Vilsack wijst op het signaal naar producenten van tweede generatie biobrandstoffen, dat wil zeggen biobrandstoffen die niet worden vervaardigd uit voedingsgewassen. Mabus ziet de aankoop als een belangrijke stap naar een marine die niet afhankelijk is van fossiele brandstoffen die moeten worden geïmporteerd.

De Amerikaanse ministeries van landbouw en energie en de marine sloten in de maand maart dit jaar een deal volgens welke de partijen de komende drie jaar 510 miljoen dollar (381 miljoen euro) besteden aan ontwikkeling van biodiesel voor de krijgsmacht en vracht.

De marine wil de gebruikte liters inzetten tijdens de grootste marine-oefening ter wereld, de ”Rim of the Pacific Exercise”, die eens in de twee jaar wordt georganiseerd. Aan de oefening doen ook onder meer marineschepen uit Japan, Zuid-Korea, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Chili en Peru mee.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.