Home

Nieuws 1 reactie

Loslopende zeugen biggen gemakkelijker

Wijchen – Zeugen die niet zijn opgesloten in een zeugenkooi in het kraamhok biggen vlotter af. Ze vertonen minder stress en vreten beter.

Tijdens het geboorteproces liggen de loslopende zeugen nauwelijks biggen dood. Erna tijdens de zoogperiode gebeurt dat iets meer. Deze resultaten meldde Varkens Innovatiecentrum Sterksel tijdens een symposium in Wijchen.

Het afgelopen jaar heeft Sterksel onderzoek gedaan naar de zogenoemde Pro-Dromi kraamhokken. De hokken zijn ontwikkeld door een netwerk van veertien zeugenhouders die zich ten doel stelden te komen tot een diervriendelijker huisvesting voor kraamzeugen. Dit resulteerde in twee typen hokken, de Pro-Dromi 1 en de Pro-Dromi 2. In het eerste type staan de zeugen nog wel opgesloten en apart van de biggen, in het tweede type lopen de zeugen los.

Kenmerken van de Pro-Dromi kraamhokken zijn verder: meer speelruimte voor de big, gemakkelijke toegang biggennest, klimaatvoorzieningen voor biggen en zeugen, toegankelijkheid van het hok, gemak om schoon te maken, en gemak om de biggen te vangen.

Een versterkte jutezak blijkt voor zowel zeugen als biggen in het kraamhok welzijnsverbeterend te werken. De zeugen kunnen hun nestbouwgedrag er op uitleven. Door vervolgens de zak in het biggennest te leggen, trekken de biggen gelokt door de geur van hun moeder veel sneller het biggennest in.

De Dierenbescherming, op het symposium vertegenwoordigd door beleidsmedewerker Bert van den Berg ziet veel perspectief in kraamsystemen met loslopende zeugen. De Pro-Dromi kraamhokken of vergelijkbare systemen zouden kunnen worden opgenomen in de concepten met één of twee sterren”, aldus Van den Berg.

Eén reactie

  • no-profile-image

    De uitslag van dit onderzoek had ik ook kunnen voorspellen ,
    een koe die in het land loopt kalft ook bijna altijd gemakkelijker af dan een koe die vast staat in b.v. een grupstal ,dit komt door de beweging en hierdoor komt het kalf makkelijker in de juiste positie te liggen voor een vlotte afkalving.
    En ik ga er vanuit dat dit natuurlijke gedrag dus ook voor varkens geld

Of registreer je om te kunnen reageren.