Home

Nieuws

Lelies laten bemonsteren

Hillegom – De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) laat de kopers van lelies weten dat het verstandig is om de aangekochte partij te laten bemonsteren door een correspondent van het Scheidsgerecht voor de Bloembollenhandel.

Door monsters te laten nemen, kan men de partij laten controleren op diverse aspecten zoals soortechtheid, virusziekten (visueel) en verborgen gebreken. Ook kan gecontroleerd worden op (actuele) problemen zoals PlAMV en aantasting door aaltjes. Bij partijen met mogelijke waterschade kan er opgeplant worden om te controleren of het monster voldoet aan de condities op het koopbriefje.

De monsters kunnen de koper op die manier extra zekerheid bieden en dienen als bewijsvoering bij geschillen en/of scheidsgerechtzaken. Indien betrokkenen op korte termijn een virusuitslag van de partij lelies wensen, kan hiervoor een virustoetsmonster genomen worden.
Voor uitgebreide informatie over de soorten monsters, de mogelijkheden en de kosten kan contact worden opgenomen met Stan van Oers (coördinator proef- en monstertuin) tel. 0252-536953.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.