Home

Nieuws

Landbouwwerkgevers: snel aan de slag met de bonden

Doetinchem – Werkgevers in de land- en tuinbouw hopen en verwachten dat de crisis bij de vakbonden het overleg niet zal frustreren. ”Hier worden we niet zenuwachtig van”, zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

De interne strubbelingen bij de vakbeweging hebben afgelopen weekeinde geleid tot het besluit om de grootste vakbond van Nederland – FNV – te laten opgaan in één grote bond met de naam De Nieuwe Vakbeweging.

Richard van der Kruijk van de werkgeversorganisatie COV zegt dat hij niet verwacht dat de structuurwijzigingen bij de vakbonden het overleg tussen werkgevers en werknemers zal bemoeilijken.

De landbouwwerkgevers vinden het van groot belang dat het overleg met werknemers wordt voortgezet. ”Het zijn niet de minste onderwerpen die op de agenda staan: de pensioenen, de reorganisatie van de productschappen en verschillende collectieve arbeidsovereenkomsten”, zegt Maat. ”Het is van groot belang dat we daarover met de werknemers aan tafel kunnen.” Dat de bonden hun eigen organisatie op de schop zetten, had voor hem niet gehoeven, maar Maat heeft er verder ook geen oordeel over. ”Dat is een interne aangelegenheid.”

Van der Kruijk zegt dat de komende periode veel reguliere overleggen met de bonden zijn gepland. Hij verwacht dat de vakbonden nu een deel van de energie zullen richten op interne processen, zonder dat dat echt ten koste zal gaan van de goede verstandhouding met de werkgevers.

Of registreer je om te kunnen reageren.