Home

Nieuws

'Landbouweconomie wordt ook maar beperkt geraakt door recessie'

Amsterdam – De landbouweconomie wordt geraakt door de recessie maar de pijn in de agrarische sector zal vermoedelijk voor de meeste productgroepen minder hevig zijn dan elders in de economie.

De Rabobank denkt dat de economische neergang de Euribor-rente, referentie bij leningen, omlaag zal duwen. Dat stelt directeur coöperatie en duurzaamheid Dirk Duijzer van Rabobank Nederland.

De bankier reageert op verse onheilspellende ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB verwacht dat de economie in 2012 met 0,5 procent krimpt. De werkloosheid zal oplopen tot 5,2 procent van de beroepsbevolking en het begrotingstekort van de overheid komt op 4,1 procent van het bruto binnenlands product, wat noopt tot nieuwe bezuinigingen.

De Rabobank ziet in een eigen nieuwe analyse de koopkracht volgend jaar afnemen. De wisselkoers van de euro versus de dollar en het Britse pond blijft in de visie van de coöperatieve bank vrijwel gelijk in het eerste kwartaal en zal daarna oplopen. De Euribor 3 maanden zal dalen tot 1,05 procent in het derde kwartaal, aldus de bank, om daarna voorzichtig te stijgen.

Duijzer gaat uit van een ”milde maar onvoorspelbare invloed” van de economische neergang op de agrarische sector. Hij wijst op de melkveehouderij ”Tijdens de kredietcrisis van 2007/2008 zagen we dat de melkveehouderij ’volledig mee deed’. Maar in de crisis van 2010/2011 was dit geenszins het geval, wat wijst op een beperkte koppeling.”

De akkerbouw kent volgens Duijzer vooral een eigen dynamiek, gebaseerd op arealen en productie per hectare. Gezien de grote graanproductie die wordt verwacht staan de seinen voor prijzen onafhankelijk van de economie al op rood. Prijzen in de glastuinbouw hangen volgens Duijzer vooral samen met de productie-omvang.

”De intensieve veehouderij kan mogelijk profiteren van wat lagere voerkosten en een teruggedrongen varkensstapel. De sector is echter wel meer kwetsbaar omdat ze meer op een Europese markt opereert dan de zuivel en akkerbouw, die meer op de wereld gericht zijn.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.