Home

Nieuws 299 x bekeken

LWPS verbaasd over reactie NVWA

Echt – De Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders (LWPS) verbaast zich over de in hun ogen trage reactie van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op de ingestelde meldingsplicht voor misvormde schapenlammeren.

Staatssecretaris Bleker besloot dinsdagavond 20 december om 23 uur de meldplicht in te stellen. ”Woensdagochtend heb ik naar het daarvoor bedoelde nummer gebeld”, vertelt LWPS-voorzitter Erich Rhöse. ”De ambtenaar die ik aan de lijn kreeg wist nog van niets. Ik heb hem de verordening voorgelezen waarna hij mijn adresgegevens en UBN-nummer heeft opgeschreven.”

Volgens Rhöse kon er ook geen adequaat antwoord gegeven worden op de vraag wat hij met het zijn misvormde lam moest doen. Besloten werd het lam dan maar gewoon in de kadaverton te deponeren. ”Donderdagmiddag werd ik gebeld door de NVWA. Zij gaven aan niets meer te kunnen doen als ik het misvormde lam al in de kadaverton had gedaan. Ik was het hier niet mee eens. Na overleg besloten ze het lam toch vrijdagochtend op te halen.”

De NVWA laat weten dat het mogelijk is dat er in de ochtend na het instellen van de meldplicht nog wat aanloopproblemen waren. ”Deze problemen zijn echter snel hersteld.” Ook zou de NVWA in de veronderstelling zijn geweest dat het lam al afgevoerd was voor destructie. Toen dit niet het geval bleek is het lam alsnog opgehaald.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.