Home

Nieuws 291 x bekeken

LEI: grotere telersvereniging met meer invloed op teelt

Den Haag – Hogere minimum omzeteisen voor GMO-erkenning van telersverenigingen kan de markt bewegen naar meer concentratie.

Dat stelt het Landbouweconomisch Instituut LEI in een studie voor aanbevelingen van de GMO-regels na 2013. Daarin pleit het voor meer invloed van verenigingen op de teelt en afbouw van milieu-investeringen via GMO.

Telersvereningen moeten nu minimaal 25 miljoen euro omzet hebben om in aanmerking te komen voor GMO-subsidie. Dat zou verhoogd kunnen worden, aldus één van de aanbevelingen van het LEI.
Aanpassing van wettelijke regels voor Gemeenschappelijke Marktordening voor groente en fruit zou ook telersverenigingen kunnen aanzetten tot meer regie op het productaanbod van de leden, stelt het LEI verder. Zo stelt het LEI de vraag of telers de vrijheid over rassenkeuze moeten houden. ”In België sluit de vereniging bepaalde rassen uit. Beslissingen over teeltwisseling kunnen afgestemd worden op promoties van supermarktketens.”

Ook pleit het LEI voor versoepeling van de regels voor uittreding. ”De regel dat in geval van een investering op locatie de telers minimaal vijf jaar lid van de telersvereniging moet zijn of zichzelf moet uitkopen, is te rigide.”

Het LEI gaat ervan uit dat de markt voor groente en fruit deels een bulkmarkt blijft. Onderscheid is wel mogelijk met lokale en houdbare producten, maar ook met voedselveiligheid.
Samenwerking met afnemers kan ook via de GMO verbeterd worden. ”De nieuwe GMO dient afspraken met supermarktketens over ketensamenwerking zoveel mogelijk te faciliteren”, stelt het LEI.

Het LEI heeft kritiek op de milieu-investeringen met GMO-geld tot dusver. Er komt te veel subsidie terecht bij milieumaatregelen die niet verder gaan dan de wettelijke eisen. Zo zou de vergoeding voor biologische bestrijding eerder afgebouwd moeten worden, omdat de ontwikkeling al in gang gezet was.

Of registreer je om te kunnen reageren.