Home

Nieuws 250 x bekeken

Koude leidde tot meer CO2-uitstoot in 2010 uit kas

Den Haag – Het landbouweconomisch instituut LEI heeft berekend dat de CO2-uitstoot van de glastuinbouw in 2010 is gestegen met 0,4 megaton.

Die stijging kan voor een belangrijk deel verklaard worden door de koude, maar ook door WKK-gebruik en intensivering van de teelt.

Die verhoging van de CO2-uistoot is toch geen probleem voor afgesproken verlagingsdoelstellingen, verwacht LTO Noord Glaskracht. Beleidsmedewerker Rob van der Valk wijst op het incidentele karakter van de verhoging. Dat geldt zeker voor een koud jaar, maar ook verwacht Van der Valk dat het WKK-gebruik terugloopt door verslechtering van de opbrengsten van electriciteitsproductie.

Daardoor zal minder elektriciteit geproduceerd worden en daalt de CO2-uitstoot hiervoor.
De totale CO2-emissie steeg tot 8,2 megaton en de CO2-emissie voor de teelt tot 6,1 megaton. De CO2-emissie voor de teelt ligt daarmee onder de streefwaarde voor de periode 2008-2012 van 6,6 megaton.

De langetermijndoelstelling voor 2020 van 6,2 megaton voor de totale uitstoot ligt wel een stuk scherper. ”Iedereen die kan rekenen ziet dat hier een grote uitdaging ligt, maar daarvoor hebben we ook het besparingsprogramma Kas als Energiebron en het CO2-sectorsysteem.” Telers die meer CO2-uitstoten door intensivering zullen daarvoor straks een hogere prijs moeten betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.