Home

Nieuws 845 x bekeken 4 reacties

'Kooi-eieren moeten naar derde landen'

Nieuwegein – Handelaren moeten kooi-eieren vanaf 1 januari van volgend jaar naar landen buiten Europa exporteren. Alleen op die manier voorkomen zij dat die eieren de Europese eiermarkt verstoren.

Leghennenhouders die geïnvesteerd hebben in alternatieve huisvesting, mogen niet de dupe worden van collega’s die nog traditionele kooisystemen hebben. Dat zei Arend Mijs, voorzitter van de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) afgelopen vrijdag op de jaarvergadering.

Naar schatting zitten nog zo’n vijftig tot tachtig miljoen leghennen in Europa in traditionele kooien. “Een groot deel daarvan blijft na 1 januari volgend jaar, als het kooiverbod ingaat, eieren produceren. Ook al zouden leghennenhouders hun dieren voor die datum willen ruimen, is er onvoldoende slachtcapaciteit aanwezig om deze dieren te verwerken. Dat werpt zijn schaduw vooruit op de eiermarkt”, stelt Mijs.

Om geen concurrentievervalsing te krijgen op de Europese eiermarkt, moeten kooi-eieren volgens hem vanaf begin volgend jaar naar derde landen. “Als ze dan na verwerking in die landen als eierproduct alsnog op de Europese markt komen, zijn de eieren in ieder geval uit Europa afkomstig”, legt de Anevei-voorzitter uit.

Mijs maakt zich zorgen over de export van Nederlandse eieren naar Duitsland. De Duitse productie van eieren is flink gestegen na de omschakeling van Duitse leghennenhouders naar alternatieve huisvestingssystemen. De Duitse zelfvoorzieningsgraad stijgt daardoor snel. Bovendien willen Duitse retailers vanaf 2013 alleen nog maar Duitse eieren verkopen, die bovendien GMO-vrij zijn geproduceerd. “Dat is verontrustend voor de Nederlandse eiersector, die veel eieren naar Duitsland exporteert”, vindt de Anevei-voorzitter.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marusjka Lestrade-Brouwer

  De manier om kippenboeren in andere landen de bek om te draaien lijkt me zo....

 • no-profile-image

  omgeschakelde kooikippenboer

  Wat een grote "bek" tegen een voorstel, wat mij goed lijkt om de Europese kippenboeren die op tijd aan hun verplichtingen voldoen, te sparen.

 • no-profile-image

  Hans Brasil

  Te gek voor woorden, Europa Importeert toch zelf ook geen kooieieren? Waarom dan wel exporteren naar derde landen? Dus de derde landen moeten er nu voor bloeden omdat ze in de EU hun zaakjes weer is niet voor mekaar hebben? zoals zo vaak! Belachelijk! suggestie: gooi ze door het varkens en rundveevoer. maw. vreet ze zelf op!

 • no-profile-image

  pluimveehoudster hanna

  De datum1 januari 2012 is al lang bekend. Iedereen moet zich daar aan houden. Dat er onvoldoende slachtcapaciteit is mag geen reden zijn voor uitstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.