Home

Nieuws 673 x bekeken 1 reactie

Kipconcept Gildehoen breidt fors uit

Lochem – Gildehoen, het duurzame concept voor de pluimveehouderij, breidt dit jaar uit met vijftien bedrijven.

In december 2010 namen tien bedrijven deel aan het initiatief. Inmiddels wordt het concept op 25 pluimveebedrijven toegepast. Dit aantal zal vermoedelijk nog gaan stijgen: er is een wachtlijst van enkele tientallen kippenboeren voor het keurmerk.

Gildehoen is het initiatief van broerderij Morren BV, slachterij Esbro BV en mengvoerproducent Forfarmers. Het keurmerk wil zich onderscheiden op het gebied van dierenwelzijn, antibioticagebruik en economische duurzaamheid.

Eén van de doelstellingen is het reduceren van het antibioticagebruik tot nul. Deze doelstelling lijkt in zicht. Ten opzichte van de streefwaarde voor 2011 in het landelijke gemiddelde gebruikt het Gildehoen-concept bijna 80 procent minder dierdagdoseringen antibiotica.

Onder de merken Wilderkip (Superunie) en Onze Kip (C1000) ligt het in het schap. De kip is duurder geprijst dan de reguliere kip en is goedkoper dan de biologische kip.

Koen Brinkman, productmanager pluimvee bij Forfarmers: ”We blijven op zoek naar nieuwe afnemers en hopen dat de omzet gaat stijgen. We slachten nu 45.000 vleeskuikens per week. Het streven is om rond Pasen op een productie te zitten van 60.000 vleeskuikenslachtingen per week.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  Monique SEINEN

  Dierwelzijn.. antibioticareductie... wat een mooie commerciële termen zijn het geworden. Althans dat zou niet zo moeten zijn, maar de markt is niet gek. Als dat is wat de consument wil dan komt het er, althans… er komt dat plakkertje op. Dan verkoopt het immers beter. En daar draait het allemaal om in de vleesindustrie.
  Natuurlijk ontken ik niet dat elke verbetering in de normale industriekippenstal een verbetering inhoudt ten behoeve van dierwelzijn en kan leiden tot antibioticareductie. Maar ik zie ook dat er wel erg weinig verandert voordat het al een plakkertje krijgt met de tekst: grotere dierwelzijn en minder antibiotica. Tuurlijk technisch gesproken klopt het, alleen het haalt zo weinig aan. Om je daar nu voor op de borst te kloppen gaat me iets te ver.

  Gossie de kip mag nu leven tot 49 dagen voor het gewicht bereikt is van 2,2 kilo (reken even mee he..) en het gaat maar liefst nu met 15 dieren op de m2… wauw…
  O ja, er zit ook nèt iets méér kiparoma in, waardoor het die typische kipsmaak krijgt…

  Ga toch weg… met 49 dagen opfok? En op bijna dezelfde manier gehouden als ervoor? Echt niet… Langzaam groeiende rassen nemen ze bij de Gildehoen van For Farmers maar dan moeten ze wel in 49 dagen 2,2 kilo wegen.. ach als de consument erin trapt is het mooi.. toch?

  Het is toch geen vergelijk met de veel meer diervriendelijke Franse Label Rouge kip, niet qua ras of houderij en niet qua smaak PUNT

  Mensen wordt wakker en eet bewuster !

  Verschenen als blog op: http://boerinneke-in-frankrijk.blogspot.com/2011/12/gat-in-de-marktkip.html

  Frans boerinneke

Of registreer je om te kunnen reageren.