Home

Nieuws 208 x bekeken

Kamp: hervorming productschappen gaat lukken

Den Haag – Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp ziet mogelijkheden om een Kamermeerderheid te krijgen voor zijn voorstel voor de nieuwe indeling van productschappen. Dat zei hij tijdens een algemeen overleg over de toekomst van de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie (PBO’s).

”Ik weet dat het moeilijk is want de standpunten van de Kamer liggen ver uiteen. Maar ik zie mogelijkheden dat het lukt”, aldus Kamp.

Er is nog geen meerderheid voor het plan om de taken van de productschappen te beperken tot taken van medebewind en taken van publiek belang als het gaat om plant- en diergezondheid, voedselveiligheid en volksgezondheid. VVD, PVV, D66 en SP spreken zich uit voor het afschaffen van de productschappen. Ze hebben daarmee tachtig zetels in de kamer en een meerderheid.

PvdA, CDA, Groenlinks en SGP willen de productschappen behouden. Groenlinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil de schappen alleen behouden als ze een groot deel van hun capaciteit gaan inzetten voor duurzaamheid. ”Als dat niet gebeurt, steunen wij VVD-kamerlid Charlie Aptroot in zijn motie om de schappen af te schaffen”, aldus Van Tongeren. Christenunie is in haar verkiezingsprogramma voor afschaffen van de schappen, maar Cyntia Ortega heeft tijdens het debat aangegeven dat ze overweegt over dit punt opnieuw met haar fractie in beraad te gaan.

Kamp benadrukte tijdens het debat het belang van de productschappen en de belangrijke rol die ze spelen voor de tweede exporterende sector van Nederland: de agrosector. ”Er is veel expertise en kennis bij de productschappen. Dit afbreken en onderbrengen bij agentschappen is niet in het belang van het land.”

Of de huidige stand van zaken zal leiden tot het afschaffen van de productschappen is nog niet zeker. Het is opvallend dat de VVD zijn eigen minister afvalt in zijn hervormingsplannen voor de productschappen. Naar verwachting wordt voor het kerstreces gestemd over de toekomst van de productschappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.