Home

Nieuws

Kamp: geen trek in vrije toegang Bulgaren

Hilversum – Minister Henk Kamp heeft er geen trek in om Bulgaren en Roemenen vervroegd toegang te geven tot de arbeidsmarkt.

Dat heeft hij dinsdagmorgen gezegd in een interview met Radio 1. Ook blijft hij volhouden dat hij niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor problemen door het beperken van arbeidstoegang voor Oost-Europeanen in de tuinbouwsector.

Kamp noemde zijn actie om het aantal Roemenen en Bulgaren in de aardbeienpluk te beperken een logische actie. ”Als we 500.000 mensen met een uitkering hebben die jonger zijn dan 65 jaar en kunnen werken, dan moeten we zeer terughoudend zijn met het toelaten van mensen uit het buitenland.”

Over de opmerking dat de Roemenen en Bulgaren binnen twee jaar toch vrije toegang krijgen tot de Nederlandse arbeidsmarkt en nu al de gelegenheid zouden moeten krijgen om hier te werken, zei Kamp: ”Daar heb ik geen trek in. Ik denk dat het beter is eerst de zaken in ons eigen land. De vele mensen uit Midden- en Oost-Europa die hier zijn, waarvan een deel al weer werkloos aan het worden is, eerst in goede banen leiden, voordat we nog meer mensen uit het buitenland gaan toelaten.”

Kamp gaf aan dat hij niet denkt dat hij telers in de problemen heeft gebracht. ”Als iedereen uit Polen, Tsjechië, Slovenië en Spanje hier mag komen om aardbeien te plukken, dan is het echt niet nodig om mensen uit Bulgarije en Roemenië te halen.”

Ook kondigde hij aan de regels voor zelfstandigen (ZZP’ers) aan te willen passen. Dat zei hij in een reactie op een voorstel van Mariëtte Hamer, Tweede Kamerlid voor de PvdA, om het minimumloon voor ZZP’ers aan te passen. Kamp heeft daarvoor onderzoek laten doen naar de overeenkomst van opdracht. Om te voorkomen dat die overeenkomst misbruikt wordt door opdrachtgevers, door te weinig te betalen, wil hij een aanpassing doen aan de Algemene maatregel van bestuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.