Home

Nieuws

Kabinet: afschaffen productschappen onverstandig

Den Haag – De productschappen kunnen publieke taken sneller en beter verrichten dat de overheid. Dat schrijft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) mede namens minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aan de Tweede Kamer.

"Volledig afschaffen is echter onverstandig. Dat zou betekenen dat de overheid een aantal onmisbare taken moet overnemen die de schappen veel beter kunnen uitvoeren”, aldus Verhagen.

De Tweede Kamer spreekt vandaag over de toekomst van de productschappen. Meerdere partijen vinden dat de productschappen afgeschaft moeten worden, waarna de taken van de productschappen bij het ministerie ondergebracht kunnen worden.

”Het volledig afschaffen van product- en bedrijfschappen, zoals door sommige partijen is geopperd, zou betekenen dat er driehonderd ambtenaren bijkomen. De overheidskosten zullen bovendien stijgen met 31 miljoen euro, omdat een deel van de taken van de productschappen nu uit productschapsheffingen worden betaald. Bovendien zijn de productschappen beter in het vervullen van taken als het voorkomen van dierziekten en het verbeteren van de voedselveiligheid”, zegt Verhagen.

Het kabinet vindt wel dat de plannen fors gereorganiseerd moeten worden. Minister Kamp kwam hiervoor eerder dit jaar met een voorstel, waarbij de productschappen alleen nog de wettelijke taken en taken in het publiek belang op het gebied van plant- en diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid en volksgezondheid gaan uitvoeren. Dit kan leiden tot afname van driekwart van de productschapsheffingen voor ondernemers.

Verhagen wijst ook op de rol die productschappen kunnen spelen bij het uitvoeren van de investeringen in van de topsectoren Agrofood en Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

Of registreer je om te kunnen reageren.