Home

Nieuws

KNMvD: dierenleed bij onverdoofd slachten onaanvaardbaar

Utrecht – De dierenartsenvereniging KNMvD vindt dat het dierenwelzijn bij het onbedwelmd slachten van runderen en schapen onaanvaardbaar wordt aangetast.

Zolang het onbedwelmd slachten van runderen, schapen, geiten en pluimvee in Nederland nog mag worden uitgevoerd, stelt de dierenartsenvereniging KNMvD dat er specifieke voorwaarden moeten worden gesteld aan de omstandigheden en aan het slachtproces.

De KNMvD pleit onder andere voor permanent toezicht en continue aanwezigheid van een keuringsdierenarts bij het onbedwelmd slachten en het vrijgeven van de werkelijke aantallen dieren die per jaar onbedwelmd geslacht worden. Daarnaast wil de KNMvD dat het vlees van onbedwelmd geslachte dieren voorzien worden van een etiket.

Ook moet er actief onderzoek worden verricht naar alternatieve methoden van bedwelming. De acceptatie hiervan onder de Islamitische en Joodse gemeenschap moet worden bevorderd volgens de KNMvD.

Dinsdag 13 december zal de Eerste Kamer stemmen over het verbod op onverdoofd ritueel slachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.