Home

Nieuws

Japan en China bespreken vrijhandelspact

Peking - Japan en China willen mogelijk een overeenkomst sluiten over vrije handel tussen de twee landen.

De Japanse premier Yoshihiko Noda zei zondag, na een ontmoeting met de Chinese premier Wen Jiabao, dat er binnenkort gesprekken over de vorming van een vrijhandelspact zullen beginnen. Daarbij zou ook Zuid-Korea worden betrokken.

Daarnaast zouden er afspraken kunnen worden gemaakt over meer investeringen over en weer. Zo zou Japan overwegen om Chinese staatsobligaties op te kopen. Japan haastte zich overigens daarbij te zeggen dat het ook onverminderd vertrouwen houdt in de Amerikaanse dollar en de Amerikaanse overheidsleningen.

Vorige maand kondigden Japan en China, wier relatie historisch gevoelig ligt, al aan de banden te willen aanhalen. China is sinds 2009 al de belangrijkste handelspartner van Japan. ,,China is bereid om nauw met Japan samen te werken om de monetaire en financiële ontwikkeling te stimuleren en de vorming van een vrijhandelszone tussen China, Japan en Zuid-Korea te versnellen'', zei de Chinese premier Wen tegen zijn Japanse ambtgenoot bij de ontmoeting van zondag.

Of registreer je om te kunnen reageren.