Home

Nieuws

Imago zantedeschia is prima

Lisse - Het imago van de potzantedeschia is prima. Consumenten en bloemisten vinden het een decoratieve, chique, sierlijke plant met een exotisch tintje.

De plant is modern volgens zowel consumenten als bloemisten. Maar of de plant trendy is? Bloemisten vinden van wel, consumenten zijn het er minder mee eens. Ouderwets is de plant in ieder geval niet. Ongeacht stijl of uitstraling, de plant valt bij de meeste consumenten en bloemisten in de smaak, als kamerplant en als tuinplant. Dit blijkt uit onderzoek van Productschap Tuinbouw onder bloemisten en consumenten in diverse landen.


De Zantedeschia (ook wel Calla genoemd) is vooral bekend als kamerplant, maar is in de lente- en zomermaanden ook een geschikte tuinplant.

Spreekt de Zantedeschia als buitenplant de bloemisten aan? Maar liefst 90 procent beantwoordt deze vraag met ja. De meesten benadrukken op de winkelvloer dat de plant zowel voor binnen als buiten geschikt is (van 55 procent in Duitsland tot 72 procent in Frankrijk). Toch zet de consument de Zantedeschia na aankoop meestal binnen. Wel is te zien dat Spaanse en Italiaanse kopers de plant vaker buiten zetten dan kopers in de andere landen. Het warmere klimaat speelt hierbij waarschijnlijk een rol. Ook al staat de plant vaak in huis, een grote meerderheid is enthousiast over de Zantedeschia als tuinplant. In Nederland is het enthousiasme iets minder groot, 29 procent.

Het aandeel van de Zantedeschia in het assortiment heeft zich de afgelopen drie jaar wisselend ontwikkeld. Bij veel Duitse en Britse bloemisten bleef het aandeel van Zantedeschia stabiel. Fransen zijn aanzienlijk positiever. Maar liefst 54 procent zag het aandeel van Zantedeschia stijgen. In Nederland is 37 procent positief. De Zantedeschia is volgens hen populairder geworden door meer vernieuwing in het kleurenaanbod. Ook over de toekomst zijn veel Franse bloemisten (42 procent) positief en zij verwachten dat de rol van Zantedeschia verder zal groeien.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.