Home

Nieuws 234 x bekeken 1 reactie

I&R voor oudere schapen drie jaar uitgesteld

Londen – De verplichte elektronische identificatie en registratie van schapen die geboren zijn voor 1 december 2009 is op het laatste moment met drie jaar uitgesteld.

De verplichting zou op 1 januari aanstaande in de EU ingaan maar de Brusselse vaste commissie voor dierenwelzijn SCoFCAH heeft deze week op verzoek van de Britten met een kleine meerderheid ingestemd met uitstel tot 31 december 2014.

De Britse schapenhouderij loopt, gesteund door de overheid, al tijden te hoop tegen de I&R van schapen en lammeren. Groot-Brittannië heeft ook al eerder een derogatie gekregen voor jonge lammeren die rechtstreeks naar de slacht gaan. Het nu bereikte uitstel betekent dat er straks, in 2015, veel minder oude schapen elektronisch geoormerkt hoeven te worden dan nu het geval zou zijn. Volgens de sector zelf gaat het op dit moment om zo’n acht miljoen schapen.

Staatssecretaris voor landbouw Jim Paice is dan ook erg blij dat de verplichting voor oudere dieren voorlopig van de baan is. ”In het economische klimaat van vandaag de dag is het niet betaalbaar of praktisch om de miljoenen schapen die zijn geboren voor de I&R werd ingevoerd alsnog elektronisch te oormerken. Ik heb grote druk uitgeoefend op Europa om het rapporteren van individuele verplaatsingen van deze oude schapen uit te stellen. Ik ben blij dat ze nu geluisterd hebben.”

Hoofd veeteelt Peter Garbutt van de National Farmers Union spreekt van ’een overwinning voor het gezonde verstand’. Volgens hem scheelt het uitstel de Britse schapenhouderij zo’n 12 miljoen aan extra kosten. ”Onze argumentatie was vooral gericht op die extra kosten voor nagenoeg zero extra traceerbaarbeid, want de overheid is nog altijd vooral geïnteresseerd in de informatie per partij schapen.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Lijkt nergens op, Nederland moet pleiten voor een totaal verbod op het uitvoeren van Britse schapen richting het vasteland . Het kost hier omgerekend ongeveer 4 euro per schaap meer . Wie gaat dat betalen? . Juist de Nederlandse schapenhouder. Het is de zoveelste Europese blunder na het kooiverbod, welzijnseisen voor varkens enz . Wij zijn hier met de Nederlandse veehouderij zo langzamerhand de proeftuin van Europa en kunnen de grillen van de EU betalen door als proeftuin te zijn . En die slappe hap die daar zit knikt overal ja tegen en wij maar betalen. Die Britten lachen zich een slag in de rondte door die kwezelerige politici hier .

Of registreer je om te kunnen reageren.