Home

Nieuws 632 x bekeken

Huurkoopprogramma hagelnetten Haspengouw

Haspengouw – De Belgische fruitveiling Haspengouw gaat hagelnetten kopen voor de leden en die via een huurkoopprogramma uitzetten.

Dat meldt de veiling. De regeling geldt voor jonge appelpercelen van trouwe leden. Dat kunnen clubrassen zijn of vrije rassen. Het is een reactie op de zeer forse hagelschade deze nazomer.

Hagelnetten zijn duurder maar beter antwoord tegen hagelschade dan een verzekering, stelt de veiling. De kwaliteit van het fruit is beter onder netten, ook als geen grote hagelbuien overtrekken.

Haspengouw heeft een onbekend bedrag vrijgemaakt waarmee geïnvesteerd wordt in de hagelnetten. Telers kunnen in vijf jaar de hagelnetten terugbetalen via huur. Haspengouw is in België de eerste veiling met zo’n programma. Ook in Nederland bestaat niet een huurkoopprogramma.

Veiling Haspengouw zorgt voor de aankoop van het materiaal en de correcte plaatsing door ervaren aannemers met gekwalificeerd personeel. Het is niet duidelijk of Haspengouw dit financiert met Europese GMO-middelen. Daarin zijn de mogelijkheden voor preventie juist uitgebreid.

Of registreer je om te kunnen reageren.