Home

Nieuws

'Hoge suikerprijs nadelig voor fruitverwerkers'

Brussel – De hoge suikerprijs is erg nadelig voor de fruitverwerkers in de EU. Dat stelt de Europese branche-organisatie Profel.

Volgens Profel verbruiken de verwerkers veel suiker. ”Het suikergehalte in jam of soortgelijke producten is 55 procent of meer”, stelt secretaris-generaal Susanne Meyer. ”Voor fruitspreads varieert dat van 25 tot 60 procent. Afhankelijk van het product maakt de suikeraankoop 15 tot 40 procent uit van de kostprijs. Vergeleken met 2009 is de suikerprijs 30 tot 40 procent gestegen.”

Meyer vindt dat de Europese Commissie te laat maatregelen heeft genomen om een suikertekort in de EU te voorkomen. ”Ondanks dat er voor is gewaarschuwd. Veel fruitverwerkende bedrijven noemen het de slechtste situatie op de suikermarkt die ze ooit hebben meegemaakt. Ze vrezen een herhaling in het nieuwe suikerseizoen, ondanks de maatregelen die de Commissie heeft genomen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.