Home

Nieuws

Herkomst groente vaak niet openbaar

Den Haag – De herkomst van groenten en fruit in de winkel blijft voor klanten vaak onbekend door codegebruik. Bij zuivel en vlees zijn de codes openbaar, bij AGF niet. Wel signaleert de AGF-handel meer openheid met nieuwe openbare codes.

Dat blijkt uit het agd.media supermarktonderzoek. De groente- en fruitsector kent een Kwaliteitscontrolebureau (KCB). Deze geeft bedrijfscodes af die verpakkers mogen gebruiken als alternatief voor herkomstaanduiding op de verpakking met bedrijfsgegevens. De KCB kan dan bij noodgevallen de namen afgeven van de bedrijven met deze geheime codes, zo laat de KCB weten. Dat systeem werd gedragen door de handelsbedrijven om contracten voor concurrenten verborgen te houden.

Supermarktkoepel CBL zegt geen noodzaak te zien deze regels aan te passen. Wel vindt Marc Jansen, directeur kwaliteit en consument, dat gelijkschakeling met zuivel en vlees op zijn plaats is. Supermarkten zijn niet voor een openbaar herkomstsysteem. Codes zijn in een besloten systeem ook goed te achterhalen in geval van een voedselprobleem, stelt hij.

Handelskoepel Frugi Venta bevestigt dat in het verleden krampachtig is omgegaan met de traceringseis en het geheim houden van KCB-codes. ”Ondertussen kent iedereen elkaars code wel”, laat een woordvoerder weten. Ook zijn meer openbare systemen in opkomst, zoals de wereldwijde GLN-code. Deze is door buitenstaanders wel op te vragen. Verder werken telersverenigingen met telersnummers en een lettercode, zoals GR voor Greenery. Daarbij is de herkomst deels te herleiden. ”Maar de afnemer bepaalt”, stelt de handelsorganisatie. Zo wil Lidl gewoon de volledige naam op de consumentenverpakkingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.