Home

Nieuws

Hepatitis E-virus voor het eerst aangetoond in kippen

Deventer – De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft voor het eerst in Nederland het Hepatitis E-virus (genotype 5) in kippen aangetoond.

Het ging om een legbedrijf met twee leeftijden in een pluimveedicht gebied, waarvan één stal uitloop had. Binnen enkele maanden raakten beide stallen aangetast door dit virus. Hierbij werd een lusteloos koppel aangetroffen met een voeropnamedaling van 15-20 gram, een productiedaling van 15-20 procent en een uitval van 2 procent in 2 weken.

Dierenarts Teun Fabri van de GD ziet geen reden voor paniek. Fabri: ”We hebben geen routine-test voor dit virus bij kippen maar na klinische symptomen bij de kippen is er een kweek opgestuurd naar een buitenlands laboratorium. Die was positief. Monsters van andere bedrijven die we hebben onderzocht waren negatief”. De GD weet niet hoe de kippen met het virus zijn besmet.

Een ander type van het Hepatitis-E virus (genotype 4) komt regelmatig bij varkens voor. Dit genotype kan niet overslaan op kippen, wel op mensen. De kippenvariant kan niet op mensen overslaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.