Home

Nieuws 345 x bekeken

Grote verschillen in aanpak boeren met MRSA-bacterie

Den Bosch – De behandeling van veehouders die de veegerelateerde MRSA bacterie bij zich dragen, verschilt sterk tussen ziekenhuizen.

Dit bleek tijdens een MRSA symposium in Den Bosch, georganiseerd door praktijknetwerk MRSA in de intensieve veehouderij.

Er zijn verplichte richtlijnen voor ziekenhuizen om binnenkomende patienten te ondervragen voor MRSA. Soms wordt er helemaal niet naar gevraagd en als dit wel gebeurt, wordt er binnen een ziekenhuis niet altijd consequent mee omgegaan. Zo kan het voorkomen dat een veehouder met MRSA wordt onderzocht door een arts-assistent met pak, mondkapje en handschoenen en vervolgens door een chirurg die met blote handen en zonder mondkapje de patient verder behandeld.

“Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat veehouders in het ziekenhuis kunnen aantonen dat ze geen risico vormen. Helaas kunnen we nu nog niet bewijzen dat sommige bedrijven vrij zijn van veegerelateerde MRSA”, aldus varkensdierenarts Manon Houben.

Ook mist er een snelle test die onderscheid kan maken tussen de veegerelateerde en ziekenhuisvariant van MRSA. “Als we dit voor elkaar hebben zijn we heel ver.”

Tot die tijd is goede voorlichting heel belangrijk, onderstrepen ook Toon van Hoof van LTO Nederland en Jaap Wagenaar van het Centraal Veterinair Instituut. Volgens van Hoof dienen de veehouderij en de humane gezondheidszorg beter samen te werken. Ook pleit Houben voor een gezamenlijke stem van veehouders met MRSA, om de sociale acceptatie van deze risicogroep te versnellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.