Home

Nieuws 219 x bekeken

'Grootschalige landbouw hard nodig'

Berg en Dal – Grootschalige landbouwbedrijven zijn keihard nodig om in de toekomst alle monden te voeden.

Dat zei Noud Janssen, de vicevoorzitter van de belangenorganisatie LTO Nederland, vrijdag in Berg en Dal tijdens een bijeenkomst over ontwikkelingssamenwerking.

De wereldbevolking groeit naar 10 miljard in 2050. ”Om de groeiende wereldbevolking te voeden moet de voedselproductie met 70 procent omhoog en ook nog op een veel duurzamere wijze zijn geproduceerd dan nu. Dat is vanaf vandaag elk jaar met 2 procent. Een immense opgave”, aldus Janssen.

Nederland is na de Verenigde Staten de tweede exporteur van agrarische producten in de wereld. Het beperken van groei van de Nederlandse landbouw is volgens Janssen een hele grote strategische fout. ”We hebben het in ons land vaak over een ’license to produce’, maar ik denk dat het hoog tijd wordt dat onze boeren en tuinders van de samenleving een ’charge to produce’ krijgen. Een opdracht om op zo duurzaam mogelijke manier zoveel mogelijk voedsel te produceren en de kennis die we daarover hebben ook over te dragen naar landen die nu al met grote voedselproblemen kampen”, aldus Janssen.

Of registreer je om te kunnen reageren.