Home

Nieuws 510 x bekeken

Grootschalige fraude met biologische producten

Zeist – De Italiaanse politie heeft afgelopen dinsdag een grote fraudezaak aan het licht gebracht met biologische producten. Er zouden vanuit Italië gangbare producten als biologisch zijn verhandeld in Europa.

Uit onderzoek is gebleken dat 700.000 ton gangbare producten ter waarde van 220 miljoen euro gedurende een aantal jaren als biologisch verkocht is. De producten zijn geëxporteerd naar Nederland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Hongarije en Zwitserland.

De Italiaanse politie heeft inmiddels zeven arrestaties verricht en heeft daarbij 2.500 ton voedsel in beslag genomen. Tot de arrestanten behoren onder meer drie bestuurders van drie agrarische bedrijven – Sunny Land, Sona en Bioexoitalia. Ook is de directeur van een lokale controle-organisatie erbij betrokken. Hij is werkzaam in de Marche-regio, centraal Italië.

Bionext, de ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding, betreurt de fraude. De organisatie benadrukt dat de aantrekkende markt voor biologisch de sector ook kwetsbaar maakt voor fraudeurs. Dat heeft internationaal geresulteerd in forse verscherping van controles.
Stichting Skal onderzoekt in hoeverre Nederland betrokken is. Desgevraagd meldt directeur Jaap de Vries hierover nog geen mededelingen te kunnen doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.