Home

Nieuws 204 x bekeken

Glasgroentebedrijven verliezen gemiddeld 343.000 euro

Glasgroentebedrijven verloren gemiddeld 343.000 euro, terwijl het inkomen in 2010 nog 199.000 euro positief uitkwam. Dat blijkt uit ramingen van het landbouweconomische instituut LEI.

Een groot productie-overschot, deels maar niet alleen het gevolg van de Ehec-crisis, vertaalde zich in combinatie met hogere prijzen voor gas in een klap van meer dan een half miljoen euro. Het LEI spreekt zich niet uit over de financiële gezondheid van bedrijven, maar de Rabobank stelt dat meer dan een derde van de bedrijven in financieel zwaar weer verkeert.

Het verlies bij sierteeltbedrijven bleef beperkt tot gemiddeld 5.000 euro, vergeleken met een mager inkomen in 2010 van 29.000 euro. De sierteelt is van oudsher het paradepaardje van de land- en tuinbouw, maar ziet al jaren de inkomens afnemen door toenemende concurrentie van telers in Afrika en Zuid-Amerika.

Voor fruitbedrijven heeft het LEI geen totaal inkomen per bedrijf berekend. Het gemiddelde inkomen van fruittelers gemeten in arbeidsjaareenheden (AJE) daalde van 35.000 euro in 2010 tot 19.000 euro in 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.