Home

Nieuws

Geurts teleurgesteld over respons op vastenactie

Amsterdam – Activist Guus Geurts (46) heeft zijn bijna vijftig dagen durende vastenactie voor hervorming van het landbouwbeleid beëindigd. De geboren Limburger zegt zeer ontevreden te zijn over het gebrek aan respons vanuit de politiek en de landelijke pers, maar plant alweer nieuwe acties voor 2012.

De boerenzoon, actief voor onder meer Platform Aarde Consument, startte op 1 november een vastenactie. Hij strijdt tegen vrijhandel met voedsel en voor een meer klimaatvriendelijke landbouw. Geurts verloor 17 kilo lichaamsgewicht, zag zijn bloeddruk tot gevaarlijke laagtepunten dalen en werd door zijn arts al snel verzocht onmiddellijk met de actie te stoppen.

Terugkijkend moet Geurts vaststellen dat de actie weinig heeft uitgehaald. ”Je hoopt op belangstelling van de landelijke pers, bijvoorbeeld van het televisieprogramma Pauw en Witteman. Hier en daar zijn wel opiniestukken van mijn hand geplaatst, maar Pauw en Witteman belde nooit en een maatschappelijk debat is uitgebleven.”

Geurts zette ook nadat de dokter hem aanraadde weer te gaan eten, de actie voort, hopende dat staatssecretaris Henk Bleker op de valreep van de actie enkele moties zou aannemen. De moties voor onderzoek naar de gevolgen van vrijhandel voor de landbouw en een verbod op investeren in landbouwgrond in arme landen, kregen echter geen meerderheid in de Tweede Kamer, en werden ontraden door Bleker.

Geurts noemt het zijn levensdoel een milieuvriendelijke, eerlijke landbouw te bevorderen, en zet de acties in 2012 voort. Geurts ontving 250 steunbetuigingen en ziet zijn doelstellingen onderschreven door 38 kleine maatschappelijke organisaties en bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.