Home

Nieuws 247 x bekeken

Geurts overweegt hongerstaking vanwege voedselsoevereiniteit voort te zetten

Amsterdam – Activist Guus Geurts overweegt een veertigdaagse vastenactie voor voedselsoevereiniteit en klimaatrechtvaardigheid te verlengen voor onbepaalde tijd.

Geurts zegt niet tevreden te zijn over de politieke respons op door hem en medestanders ingediende beleidsvoorstellen.

Geurts protesteert met zijn actie onder meer tegen de liberalisering van de handel in landbouwproducten wereldwijd en in zijn ogen onrechtvaardige en ineffectieve ’klimaatoplossingen’ zoals biobrandstoffen en de CO2-emissiehandel. Subsidies op fossiele brandstoffen en de inzet van publieke gelden aan wegen, zeehavens en vliegvelden moeten worden stopgezet.

Geurts is voorstander van een qua voeding zelfvoorzienend Europa en hogere milieu- en dierenwelzijnseisen voor agrariërs. Geurts pleit tevens voor belastingheffing op producten die gebaseerd zijn op de nu ”onzichtbare” milieukosten die worden gemaakt bij productie.

Geurts startte op 1 november een vastenactie, volgens welke hij leeft op een dieet van water, kruidenthee en zwarte koffie. Het dieet wordt op doktersadvies aangevuld met zouten. Geurts zegt sinds de actie is begonnen 15 kilo te zijn afgevallen. Omdat de grens van 18 procent gewichtsverlies is gepasseerd, slikt Geurts sinds 28 november ook vitamine B1 en dextrose.

Op 11 december zal Geurts zijn beslissing over voortzetting van de vastenactie mededelen tijdens een persconferentie bij de Occupy the Climate-actie die wordt georganiseerd bij de Hem-kolencentrale in Amsterdam.

Eerder dit jaar verscheen van Geurts, beleidsmatig milieukundige en boerenzoon, het boek Wereldvoedsel. Hierin beschouwt Geurts vanuit de optiek van een andersglobalist de wereldwijde voedselproductie.

Zijn acties worden ondersteund door 38 maatschappelijke organisaties en bedrijven, waaronder Aseed, het Amsterdams Vredescafé en de Missionarissen van het Goddelijk Woord in Nederland en België.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.