Home

Nieuws

Geschorste Britse PO’s moeten nog wachten

Londen – Zeventien Producenten Organisaties (PO’s) in de Britse tuinbouw die eerder door de overheid zijn geschorst, moeten nog tot eind februari wachten voordat ze weten of ze weer tot de regeling worden toegelaten.

De PO’s kregen eerder wel de steunbedragen over 2010 uitgekeerd maar ontvangen voorlopig niets voor 2011.

De Rural Payment Agency (RPA), de Britse dienst voor toeslagrechten, heeft eerder dit jaar een uitgebreid onderzoek ingesteld om uit te vinden of de tientallen PO’s in de Britse tuinbouw aan de strikte Europese regels voldoen. Dat volgde onder meer op een bezoek van Europese inspecteurs die twijfels uitten over de betrokken PO’s en op eerdere problemen in Frankrijk. Dat land betaalde honderden miljoenen onterecht uit aan PO’s en moet de uitbetaalde steun aan Brussel moet terugbetalen.

Op grond van het onderzoek besloot de RPA in augustus om zeventien organisaties voorlopig te schorsen. Zij hebben nu tot eind februari de tijd gekregen om hun zaak alsnog te bepleiten en aan te tonen ’dat de veronderstelde zwakheden opgelost zijn.’

De RPA heeft daarbij zelf contact opgenomen met de PO’s en is zelfs bereid wekelijks met hun vertegenwoordigers om de tafel te gaan zitten. Uiteindelijk moet een panel van deskundigen beoordelen of de PO’s weer tot de regeling toegelaten worden. Van organisaties die uiteindelijk niet aan de eisen voldoen, wordt de erkenning in augustus volgend jaar definitief geschrapt.

Of registreer je om te kunnen reageren.