Home

Nieuws 182 x bekeken

Gemeente beraadt zich over hoger beroep

Helmond – De gemeente Helmond beraadt zich over de vraag of ze in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de bestuursrechter in den Bosch in de zaak van een kalkoenenhouder in het extensiveringsgebied.

Dat meldt jurist P. Helmus van de gemeente. Hij verwacht dat een uiteindelijk besluit begin volgende maand zal worden genomen.

De bestuursrechter stelde in de uitspraak over een uitbreidingsplan van deze kalkoenenhouder dat de Verordening Ruimte van de Provincie Noord-Brabant niet rechtsgeldig is en dat de regels van de reconstructiewet geldig zijn.

Volgens woordvoerder Manon Stevens van de provincie Noord-Brabant zal de provincie gezamenlijk optrekken met de gemeente Helmond als deze besluit om in beroep te gaan. Zelf kan de provincie niet in beroep gaan omdat deze geen partij is in deze zaak.

Volgens een notitie van Gedeputeerde Yves de Boer van de provincie gaat de rechter naar zijn mening aan een aantal relevante zaken voorbij. Volgens De Boer is uitbreiding van een veehouderij in een extensiveringsgebied per definitie onmogelijk. De minister had volgens hem moeten toetsen aan de Structuurvisie Ruimtelijke Ordening in plaats van het reconstructieplan. Ook is De Boer het niet eens met de visie dat de Verordening Ruimte in strijd zou zijn met de reconstructiewet. De Boer verwijst in dit verband naar een eerdere uitspraak van de Raad van State.

Of registreer je om te kunnen reageren.