Home

Nieuws 249 x bekeken 4 reacties

Geen centraal Europees akkoord over stroom kooi-eieren

Brussel – De Europese Unie sluit geen centraal akkoord over de kooi-eieren die strikt genomen vanaf 1 januari illegaal zijn binnen de EU. Het probleem van de kooi-eieren stond niet geagendeerd voor de landbouwraad.

Volgens Arjan van Dijk, Nederlands vertegenwoordiger voor de pluimveesector in Brussel, betekent dit in feite dat de Europese Unie vanaf 1 januari een handhavingsbeleid gaat voeren voor het kooiverbod.

Commissaris Dali heeft de verschillende lidstaten gevraagd om hun actieplan in te dienen voor een zo snel mogelijke definitieve omschakeling naar alternatieve huisvesting. Daarbij staan vragen centraal als hoe men om wil gaan met de stroom kooieieren die nog blijft komen, kanalisatie van deze productie en controleerbaarheid.

Volgens Van Dijk zal Eurocommissaris Dali afhankelijk van het ambitieniveau van de verschillende plannen zijn handhavings- en controlebeleid vaststellen. ”Je kunt verwachten dat de landen met het laagste ambitieniveau het eerst zullen worden aangepakt in het handhavingstraject.”

Volgens Van Dijk valt het te verwachten dat de eierverwerkende industrie een belangrijke rol zal spelen bij de verwerking van de stroom kooi-eieren. Eerder zijn er plannen geopperd om de kooi-eieren verplicht te laten verwerken in de industrie, en zo te voorkomen dat de eieren op de markt zouden komen en de prijsvorming voor de alternatieve eieren zou bederven.

Ook het idee om de kooi-eieren te exporteren naar derde landen kan nog steeds een rol spelen, zo verwacht Van Dijk. Het is aan de lidstaten om hun kooi-eiprobleem op te lossen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Weer blijkt dat de politiek correcte theoretische oplossingen in de praktijk niet blijken te werken. Alle waarschuwingen zijn wederom in de wind geslagen. Ook de grote woorden van Commissaris Dali snijden geen hout, want hij weet heel goed dat de Commissie geen sanctiemiddelen heeft. De EU is een tandenloze tijger, die wel brult maar niet bijt. Commissaris Dali hoeft maar even in de geschiedenis te duiken om te weten hoe ooit de melkquotumoverschrijdingen in de jaren 80 met Italie zijn opgelost. De niet opgelegde boetes zijn uiteindelijk kwijtgescholden omdat grotere belangen dit vergde. Ook hier zal de belastingbetaler de rekening gepresenteerd krijgen voor het politieke gestuntel van de Commissie. Wie het laatst lacht, lacht het beste en dat zijn in dit geval niet de 'brave' noord-westelijke EU landen.
  Eurosceptici, hoezo??

 • no-profile-image

  Is er in eu een importverbod voor batery en kooieieren

 • no-profile-image

  Import in de EU is de import van batterij cq kooieieren niet alleen toegestaan, maar mogen verhandeld, vervoerd, verwerkt en gegeten worden. Bijzonder niet?

 • no-profile-image

  Het zijn toch ook de lekkerste en veiligste eieren, gezien de huidige prijsvorming zijn er veel afnemers die om kooieieren vragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.